Αειφόρος ανάπτυξη

Η έννοια της αειφορίας διαμορφώθηκε ήδη τον 16ο αιώνα, ως διαχειριστική έννοια, στη Δασολογία. Σήμερα, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων (πραγματικών ή μη) αναγκών του ανθρώπου, οδήγησε σε ανησυχητική μείωση των αποθεμάτων, - ιδίως των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, αλλά και σε σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων οδηγώντας οικοσυστήματα στην υποβάθμιση και σε μη αντιστρεψιμότητα.


Στα πλαίσια αυτά υιοθετήθηκε «ως δάνειο από τη Δασοπονία» η αρχή της αειφορίας με την έννοια της διαχείρισης των φυσικών πόρων με μέτρο και σύνεση και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να «αντέξουν» στην ανθρώπινη πίεση, καλύπτοντας τις ανάγκες και των επόμενων γενεών.

Αναφορικά με τη Χίο παρουσιάζουμε μερικές πρότυπες αναπτυξιακές δραστηριότητες που δείχνουν τις δυνατότητες που παρέχει η αειφόρος ανάπτυξη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την άνοδο του εισοδήματος και τελικά την ικανοποίηση των αναγκών της νέας γενιάς στο νησί.

Masticulture στα Μεστά
Το Masticulture αποτελεί την πρώτη και μοναδική για την ώρα τουριστική επιχείρηση με εξειδίκευση στον οικοτουρισμό στο νησί της Χίου. Οργανώνει εκδρομή σε μαστιχοχώραφο όπου μπορεί κανείς να συμμετάσχει στην καλλιέργεια μαστίχας, νυχτερινή πορεία με αστροπαρατήρηση σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Βορείου Αιγαίου και άλλα υπαγορεύντας την χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών πόρων. Με αυτό τον τρόπο το τουριστικό εισόδημα που έρχεται δαπανάται στην τοπική οικονομία των χωριών και του νησιού δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Citrus - Άρωμα Μνήμης
Στο πατρικό του Βαγγέλη Ξύδα, ένα πανέμορφο αρχοντικό του 1742, δημιούργησαν το 2008 έναν πολυχώρο που επιχειρεί να συνδέσει το σπουδαίο παρελθόν του Κάμπου, άρρηκτα δεμένο με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, με το παρόν, όπου τα θαυμάσια φρούτα από τα τρία κτήματα που καλλιεργούν γίνονται γλυκά, ποτά και εδέσματα, διατηρώντας έτσι με δυναμικό τρόπο τα αρώματα αλλά και την παραδοσιακή ενασχόληση της περιοχής. Μέσα στο χώρο λειτουργεί Μουσείο Εσπεριδοειδών, ενώ διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο κυρίως αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο

«Σπιτάκια» στα Αυγώνυμα
Το 2005 o ιδιοκτήτης της πετρόκτιστης μονάδας «Τα Σπιτάκια» στα Αυγώνυμα οργάνωσε παγκόσμιο συνέδριο ορχιδέας στη Χίο, γνωρίζει και έχει ταξινομήσει περισσότερα από 110 είδη που φυτρώνουν στο νησί, φέρνει ξένους ειδικούς και εραστές του φυτού από όλον τον κόσμο, τους ξεναγεί κυρίως τον Απρίλη που είναι και η καλύτερη εποχή για την ανεύρεση και την παρατήρησή τους, και τον υπόλοιπο καιρό οργανώνει πορείες και διάσχιση φαραγγιού για τους φιλοξενούμενους στα «Σπιτάκια»

ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.
Παραγωγή και εμφιάλωση οίνου. Φύτευση και καλλιέργεια αμπελώνων με τοπικές ποικιλίες. Δεν υπήρχε στην περιοχή της Αμανής αλλά και σε ολόκληρο το νησί σύγχρονος τρόπος παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού καθώς επίσης και οργανωμένοι μονοποικιλιακοί αμπελώνες. Με την δραστηριοποίηση της εταιρείας φυτεύθυκαν πολλά αμπέλια απο ιδιώτες με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα συμληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους, κατασκευάσθηκε απο τη Νομαρχία ένα φράγμα 18000 κ.μ. νερού. Επι λέον δίνεται η ευκαιρία για ανάπτυξη στο θεματικό τουρισμό και η περιοχή γενικότερα αποκτά μια ταυτότητα γύρω απο το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια αφού το ενδιαφέρον για τις νέες φυτεύσεις οδηγεί τους ενδιαφερόμενους να επιμορφώνονται πάνω στο αντικείμενο για την απόκτηση γνώσεων.

Σπήλια - Ξενώνας
Μεσαιωνικά κτίσματα τα οποία ανακατασκευάστηκαν εκ βάθρων και από το 2002 λειτουργούν αποτελούμενα από τέσσερα σπιτάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον δώδεκα άτομα. Ήταν η μοναδική επιχείρηση στην περιοχή που μίλησε και έκανε πράξη τον εναλλακτικό τουρισμό, πρόβαλε την ταυτότητα του Δήμου Καρδαμύλων ο οποίος μέχρι τότε ήταν γνωστό μόνο για την ναυτιλία. Με σειρά δημοσιεύσεων και προσκλήσεις δημοσιογράφων πρόβαλε τα άγνωστα μέχρι τότε μνημεία της περιοχής φυσικά και δομημένα (ναοί, βιότοποι, φαράγκια, Πελινναίο με τις αυτοφυείς ορχιδέες, τοπικά έθιμα και λαϊκά πανηγύρια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ας σημειωθεί ότι ολόκληρος ο Δήμος Καρδαμύλων είναι χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA 2000.

Πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη


  • διερεύνηση της δυνατότητας εκπόνησης συγκεκριμένων μελετών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που αφορούν τη βοσκοϊκανότητα των βοσκοτόπων της Χίου και τη χωροθέτηση- μελέτη των μελισσοκομικών πάρκων
  • διασπορά σε 7 σημεία της κεντρικής και βόρειας Χίου αιολικών πάρκων
  • διερεύνηση της προοπτικής δημιουργίας και θεσμοθέτησης  Θαλάσσιου Πάρκου Εναλλακτικού Τουρισμού, με τη συνεργασία του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • δημιουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου στο νησί. Τα οφέλη της δημιουργίας Κτηνοτροφικών Πάρκων περιλαμβάνουν την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την καλύτερη υγεία και ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ζώων και εργαζόμενων, την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, την αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου και κυρίως την ομαλή συμβίωση όλων των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μην συγκρούονται συμφέροντα και κοινωνικές ομάδες.
  • αναζωογόνηση των βοσκοτόπων της Χίου, με σπόρους που θα φυτευτούν σε όλους τους βοσκότοπους του νησιού εμπλουτίζοντας τους .
  • Ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Χίου το 2003 που βρίσκεται στην περιοχή Κλειδού της κωμόπολης Βροντάδου Χίου. Οι δράσεις του Κ.Π.Ε είναι: η εκπόνηση και υλοποίηση μονοήμερων και πολυήμερων προγραμμάτων Π.Ε για σχολικές μονάδες, η στήριξη προγραμμάτων Π.Ε των σχολείων της περιφέρειάς του, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων Π.Ε για εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, η οργάνωση και υποστήριξη δικτύων Π.Ε, οι τοπικές και διεθνείς συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς , η δημοσιότητα και η προβολή-διαφήμιση των προγραμμάτων του.