Η μαστίχα στην ιατρική και τη φαρμακευτική

Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.

Στα νεότερα χρόνια η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί από εθνικές φαρμακοβιομηχανίες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της, ενώ σε αυτήν αποδίδουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.


Συγκεκριμένα, η μαστίχα:

  • δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές ορισμένων οργάνων όπως τις περιοδοντίτιδες, τις γαστρίτιδες,  το πεπτικό έλκος και τις αιμορροΐδες λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης. 
  • Έχει επίδραση στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα
  • το μάσημά της, διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού. 
  • αποτελεί ένα από τα συστατικά για την παρασκευή του υλικού των μικροκάψουλων, δισκίων βραδείας αποδέσμευσης, φαρμάκων και βιταμινών. 
  • το παράγωγό της κολοφώνιο χρησιμοποιείται στη χειρουργική για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων. Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν χρειάζεται επέμβαση κοπής.
  • θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό και  αφροδισιακό
  • μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος κ.α.

Αντικαρκινική δράση
Η Μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Είναι γνωστή για την προστατευτική της δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της λευχαιμίας, του προστάτη, του εντέρου, μέσω ενός μηχανισμού που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Πρόσφατες έρευνες στα εργαστήρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, μετά από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.

Άλλα οφέλη της μαστίχας

Η μαστίχα:
  • μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα 
  • προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος 
  • αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) και μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) 
  • εμφανίζει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση 
  • έχει  αντιαλλεργικές ιδιότητες